A pedagógia, küzdelem a sors és az igazságtalanság ellen
Philippe Meirieu (francia neveléstudós, pedagógus, egyetemi tanár)

Közhasznú, nonprofit szervezetként makacsul hiszünk abban, hogy minden gyereknek meg kell találnia a képességeit legjobban kibontó iskolát, függetlenül a családja társadalmi, szociális és anyagi helyzetétől. Ezért szeretnénk abban közreműködni, hogy mindenki számára átlátható és érthető legyen iskolarendszerünk működése.
Fontos! Ez a honlap nem jöhetett volna létre az Oktatási Hivatal segítsége nélkül.
Mint független, közhasznú szervezet feladatunknak tartjuk, hogy minden szülőnek segítsünk abban, hogy a gyermeke számára megtalálja a megfelelő oktatást és biztos lehessen abban, hogy a választott iskolában gyermeke a megfelelő színvonalú oktatást kapja.

Hiszünk abban, hogy minden szülőnek, függetlenül attól, hogy hol él és mekkora a jövedelme – szüksége van megbízható információra a gyermeke számára választott iskoláról. Az általunk készített profilokban igyekszünk az iskolai minőség különböző együtthatóit megmutatni, hogy megalapozott képet adhassunk arról, hogy az iskolákban mennyire hatékonyan szolgálják a gyerek érdekeit.
Az értékelésekkel az a célunk, hogy a szülőkhöz közelebb hozzuk, számukra érthetőbbé tegyük az iskolák minőségét és működését és, hogy az iskolák összehasonlíthatóbbak legyenek a szülők számára. Úgy gondoljuk, hogy ezek nem csupán a gyerekeknek és szülőknek fontos információk, hanem értékes információk az iskolákat működtető szervezeteknek éppúgy, mint az iskolát körülvevő tágabb lakóközösségnek is. Hiszen mindenki büszke arra, ha a környezetében működő intézmények magas színvonalon teljesítenek.

Hosszú távon célunk, hogy az iskolák profiljaiban a teszt- és érettségi eredményeken túl, minél több olyan indikátort megmutassunk, amely hatással van a gyerekek fejlődésére, mint pl. hogyan támogatja az iskola a különböző szocioökonómiai háttérrel rendelkező gyerekek fejlődését, a családi hátterük különbözőségéből fakadó különbségek kezelését.

Ezt szem előtt tartva, célunk, hogy feltárjuk az iskolák azon erősségeit, amelyek sikeresen szolgálják a hátrányosabb helyzetű s alacsonyabb jövedelmű diákokat. Úgy gondoljuk, hogy ez fontos szempont egy társadalom egészséges fejlődése szempontjából.

Hogyan működikk az értékelésünk?A Scool.hu összértéklése a profil bal felső odalán jelenik meg. Értéklésünk 1-10 pontig terjed, ahol 1 pont a leggyengébb és 10 a legjobb teljesítményt jelöli.
A skála alsó végének értékei (1-4 pont között)szignalizálják, hogy az iskola az országos átlagnál gyengébben teljesít, 5-6 pontos az országos átlag, és a 7-10 ontos iskolák a kiemelkedő teljesítményű intézmények.

Megjegyzés: Vannak iskolák, amelyek adatai hiányosak. Ebben az esetben nem értékeljük az intézményt. Ezt minden esetben jelezzük a profilban.

SOHA NE FELEJTSD EL: a pontszámok csak orientációs pontok. Mint ahogy sok mindent mást sem, egy iskolát sem lehet csak a pontokkal be- és meghatározni.

Kedves Böngésző! Amikor a pontszámokat elolvasod, nem érkeztél meg, utad elején vagy csupán. Ha mi igazán jól végezzük a dolgunkat, akkor a pontszámokat és iskola profilokat nézegetve főként újabb kérdéseid lesznek…

A Scool.hu összértéklése a profil bal felső odalán jelenik meg. Értéklésünk 1-10 pontig terjed, ahol 1 pont a leggyengébb és 10 a legjobb teljesítményt jelöli.
A skála alsó végének értékei (1-4 pont között)szignalizálják, hogy az iskola az országos átlagnál gyengébben teljesít, 5-6 pontos az országos átlag, és a 7-10 ontos iskolák a kiemelkedő teljesítményű intézmények.

Az általános iskolai pontozás részleteinek megismeréséhez kattints IDE.

A gimnáziumi pontozás részleteinek megismeréséhez kattints IDE.