REND ÉS GYEREK

0
63

Rend és gyerek

Sokszor eszembe jut, vajon csak én küzdök, hogy rend legyen a lányok szobájában? Vajon másnak könnyebb a gyerekeit rendre és tisztaságra szoktatni?

Úgy tűnik a japánok is ismerik a problémát, de ott intézményesen és egy kifejezetten olcsó módszert vetnek be…

A japán iskolákban a diákok számára az iskola takarítása a tanrend része, akárcsak egy matek vagy egy biológia óra, és így már az első év végére a napi rutinjukká válik. Az ok nem az, hogy az intézmények így akarnak spórolni, vagy hogy hiány lenne takarítókból, hanem a nevelési célzat, hogy a feladatból mindenki kivegye a részét, hogy a házimunkát megismerjék, megtanulják és természetesnek tartsák.

japán módszer megtanítja a gyerekeket a házimunkákra, a csapatmunkára, talpraesetté, önállóvá, öngondoskodóvá és felelősségteljessé teszi őket. A tanárok szerint ennek köszönhetően sokkal jobban vigyáznak a környezetükre, és tisztán tartják azt, mert tudják, hogy nekik kell majd kitakarítani.

Felnőtt korukra sem felejtik el tisztán tartani a környezetüket

Felnőttként olyannyira természetes számukra a dolog, hogy a munkahelyeken a nap végén a dolgozók kiürítik a saját szemeteseiket és felsepernek az íróasztaluk körül. Ami pedig szerintem egyenesen csodaszámba megy, hogy a focidrukkerek a meccs végén előkapják a szemeteszsákot a zsebükből, és feltakarítanak az ülőhelyük körül. Ha közeli parkra gondolok, vagy a pesti belváros utcáira vagy jóval több japán turistára lenne szükségünk, vagy használhatnánk a módszerüket… mert ránk férne…