káosz az agyban

0
137

Gondoltad volna?

Káosz az agyban?

Szinte Mindnyájan zseninek születünk, csak valahol útközben, szocializációnk, iskoláztatásunk során eltévelyedtünk…

Sokat hivatkozott kutatás az 1968-as Georg Land Beth Jarman által végzett Breakpoint and Beyond (töréspont és azon túl??) kreativitás teszt, amelyet 1600 gyereken végeztek el, 5 10 és 15 éves korukban.

Ezt a tesztet a két kutató eredetileg a Nasa számára fejlesztette ki innovatív mérnökök és tudósok kiválasztására, s mivel a minősítés olyan jól működött, megpróbálták gyerekekkel is.

Az eredmények lenyűgözőek voltak.

A zseni szintet elért gyerekek aránya:

5 év alatt: 98%

10 év alatt: 30%

15 év alatt: 12%

(ugyanezen tesz alapján 280.000 átlagosan 31 éves felnőttnek csupán 2% éri el ezt a szintet)

george land kreativitätsstudie idee zu schätzen

Ennek fő oka a két eltérő gondolkodásmód: a divergens és a konvergens gondolkodás. (a két szót a szómagyarázóban megmagyarázzuk)

Az iskola azt várja a gyerektől, hogy a két gondolkodásmódot egyszerre alkalmazzák, ami lehetetlen. A tudósok szerint ilyenkor az agyban  versenyző neuronok egymással harcolnak, ez olyan mintha az elméd önmagával sikoltozna…

A több mint 50 éves kutatás azért is elgondolkodtató, hogy vajon az iskola azt tanítja a gyerekekkel, amire szükségük lesz, munkalapok és dolgozatok garmadával képes egy bizonytalan jövőre felkészíteni a gyerekeinket? Vajon mire megoldás az egy, központi akarat által jóváhagyott tankönyv polarizálódott világunkban?

Bővebben a témáról: